Thursday, December 21, 2006

PUTEREA CUVINTELOR


Lumea este definita prin cuvinte; lucrurile, oamenii, sentimentele, ideile... orice de pe lumea asta - uneori si din alta lume isi gaseste definitia printr-un cuvant sau mai multe.

Sunt oameni care se nasc cu harul de a sti cand si cum sa spuna cuvintele si din aceasta cauza ni se pare ca totul le merge bine si mereu spre mai bine.

Dar ce ne facem noi, ceilalti, care nu avem talentul acesta innascut de a spune lucrul potrivit la timpul potrivit si de a tine pentru sine unele cuvinte atunci cand ar trebui sa nu le spunem. Am intrebat prietenii si dupa lungi dezbateri se pare ca nu exista un tipar pe care sa-l urmam pentru a deveni artistii cuvintelor.

In final, am aflat totusi ceva: ca ar trebui cu totii sa ne dam seama ca atunci cand vorbim ca trebuie sa fim constienti in fiecare moment ca detinem puterea de a rani sau de a vindeca, de a taia punti sau de a le construi.

Sa ne aducem aminte atunci cand suntem gata sa spunem celuilalt pe un ton ridicat o replica destul de acida ca acelasi lucru il putem spune pe un ton calm, in asa fel incat sa nu ranim, ci doar sa atentionam ca avem alt punct de vedere asupra lucrului in discutie.

Sa ne aducem aminte ca orice lucru poate fi spus in o mie de feluri si nu trebuie sa-l alegem neaparat pe cel care raneste.

Sa ne aducem aminte ca nu suntem perfecti si ca nu vom fi niciodata. Si ca lumea e plina de diversitate si ca tocmai asta e farmecul ei iar evolutia vine tocmai din alegerea celei mai bune idei dintr-o multime de altele.

Sa ne aducem aminte ca si cel de langa noi e un om care merita macar respectul pentru ca si-a exprimat parerea - a avut aceasta putere. Chiar daca pare banal, a-ti exprima opinia in legatura cu un lucru este totusi o dovada de curaj. Cred ca fiecare ne putem gandi cel putin la un exemplu (acum cand citim aceste randuri), o familie in care unul decide tot timpul iar celalalt tace si este etern nefericit.

Acest nefericit nu a gasit candva curajul sa-si exprime opinia iar acum, poate dupa ani de tacere, blameaza pe cei din jur pentru neimplinirile sale.

Daca vrei sa fii auzit, trebuie sa vorbesti, chiar daca nu ai intotdeauna cea mai stralucita idee. E bine sa ai totusi una. Poate de la ideea respectiva altcineva poate merge mai departe cu un rationament stralucit. Iar in familie e frumos si civilizat si ..ideal sa se auda intotdeauna amandoua parerile. Cand partenerul vostru tace ar fi bine sa-l provocati cu cate o intrebare de genul: Tu ce crezi despre....? Si tineti minte: nu exista raspunsuri ca: "nimic", "nu cred nimic", "nu ma gandesc la nimic", "nu stiu ce sa spun". Intotdeauna in spatele unei replici de acest fel se ascunde ceva ce de fapt ar trebui sa auziti.

Poate nu vrea sa va raneasca sentimentele, vrea sa evite subiectul din diverse motive ori crede ca nu are o opinie foarte importanta - in orice caz, tineti minte ca intotdeauna e bine sa aflati parerea celuilalt. Si sa nu reactionati de parca s-a sfarsit lumea - oricine are dreptul la o parere, nu trebuie sa fie identica cu a dvs.

Sa fim constienti si de puterea cuvitelor nespuse.

Dupa ce am invatat sa vorbim, ar trebui sa invatam sa ascultam. Nu degeaba spun batranii ca avem doua urechi si doar o singura gura. Daca am asculta mai mult, am sti mai mult. Daca am tacea mai mult, am spune mai mult.

Sunt studii care ne arata ca oamenii care vorbesc mai putin sunt perceputi de cei din jur ca fiind mei inteligenti decat media. De cele mai multe ori acest lucru este si adevarat.

Cred ca oricine are un pic de bun simt e de acord cu

mine: decat sa ranesti pe cineva, mai bine taci; decat sa raspunzi unei mitocanii cu alta mitocanie, mai bine taci; decat sa critici fara sa propui nimic constructiv, mai bine taci si ... decat sa ironizezi inutil, mai bine taci.

Am putea sa continuam, insa.. mi-am adus aminte: cine spune multe, nu spune nimic de fapt, petru ca plictseste iar abuzul de cuvinte e ca orice abuz:

conduce catre opusul scopului propus initial.

Ma voi opri deci aici, sperand ca pledoaria mea va fi folositoare si ca de cate ori vom avea ceva de spus, ne vom aminti ce putere manuim atunci cand folosim cuvinte.


Autor: Mihaela Nelson

No comments: